Karabük BİLSEM Öğrencileri NASA Projesiyle Uzayda Yiyecek Üretiyor
Karabük Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, NASA’nın Vatandaş Bilimi projelerinden biri olan “Dünyanın Ötesinde Büyümek (GBE)” projesi kapsamında uzayda gıda ürünleri yetiştirmek için deneylerine devam ediyor.
NASA’nın 8 yıldır yürüttüğü projeye başvuruları kabul edilen Karabük BİLSEM öğrencileri, uzayda gıda bitkileri yetiştirmek için teknolojiler geliştiren bilim insanlarına bilgi akışı sağlıyor.
İki farklı proje grubunda çalışan öğrenciler, NASA’dan aldıkları gübre çalışmasıyla birlikte ilk projede bitki atıklarından elde edilen oksijen açığa çıkaran polimer gübreyi deniyorlar.
İkinci projede ise Akdeniz fesleğeni kontrol grubu Ceneviz fesleğeniyle karşılaştırılarak yerel tohumlarımız araştırılıyor. Bu kapsamda tohum toplayan öğrenciler Safranbolu safranı yetiştirmeyi hedefliyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş gazetecilere yaptığı açıklamada, Karabük’teki öğrencilerin akademik başarı açısından iyi bir yerde olduklarını belirterek, “Ayrıca kültür, sanat ve bilimde de iyi bir yerde olmalarını istiyoruz.” söz konusu.
Akbaş, BİLSEM fen bilgisi öğretmeni Hanife Kılıç ve 7 öğrencisinin uzayda gıda ürünleri yetiştirmek amacıyla yaptığı çalışmanın, öğrenci ve öğretmenlerin başarı öyküleri ve iyi uygulama örneklerinin yer aldığı Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Maarifin Yüz Akı” e-dergisinde yer aldığını belirtti. hayal gücü sınır tanımayan.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın dönmesiyle çalışmaların hız kazanacağını belirten Akbaş, “Mayıs ayında Karabük’te yapmayı planladığımız bilim festivaline Alper Gezeravcı’yı da davet etmeyi düşünüyoruz. daha iyi çalışmalar yapalım.” dedi.
Merkezin fen bilgisi öğretmeni Hanife Kılıç da 2022 yılında başlattıkları projeye bu yıl devam ettiklerini kaydetti.
Bu yıl ikinci kit ile projelerini geliştirdiklerini belirten Kılıç, “İki ayrı proje grubunda, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Doç. Dr. Cengiz Kahraman ve Doç. Dr. Gökhan Çaylı’nın destekleriyle, NASA’dan aldığımız gübreyi kullanarak bitki atıklarından elde edilen oksijen açığa çıkaran polimer gübre üzerinde çalıştık.” “Bu çalışmanın verileri bizim için değerli çünkü uzayda mümkün olduğunca az atıkla çalışmalar yapmak önemli. Bir başka araştırmamızda da Akdeniz fesleğenini Ceneviz fesleğeniyle karşılaştırarak yerel tohumlarımızı araştırmaya başladık. kontrol kümesi. Bu kapsamda tohum topluyoruz ve safranı denemeyi hedefliyoruz.” sözlerini kullandı.
Öğrencilerden Muhammed Ali Telli, geçen yıl yaptıkları projede bitki atıklarının çok fazla olduğunu fark ederek bu yöndeki çalışmalarından bahsetti.
Telli, ikinci projede yerli tohum kullanarak daha fazla verim almayı hedeflediklerini, yaz aylarında safran çiçeği denemeleri yapacaklarını belirtti.