Dünya Bankası: Doğal su depolama hacmi son 50 yılda düştü
NEW Dünya Bankası, su depolama raporunda, dünya nüfusu son 50 yılda iki katına çıkarken, doğal su depolama hacminin 27 trilyon metreküp azaldığını bildirdi.
Dünya Bankası, çeşitli insani, ekonomik ve çevresel ihtiyaçları karşılamak için su depolama analizlerini davet ettiği bir rapor yayınladı.
Çağrıda hem kamu hem de özel sektör hedef alınırken, depolama açıklarını kapatmak için çok segmentli çözümler geliştirmenin değeri vurgulandı. Önerilen entegre su depolama çözümlerinin sürdürülebilir kalkınma ve iklim hedeflerine dayandığına da dikkat çekildi.
Raporda, çoklu iklim olayları arttıkça, su depolamanın iklim değişikliği ve suyla ilgili diğer zorluklarla uyum sağlamak için giderek daha hayati bir araç haline geldiği vurgulanıyor.
Arkasında çevresel ve ekonomik kayıplar bırakan kuraklıktan sellere kadar pek çok iklim olayı, onlarca yıllık kazanımları birkaç günde silebilir. Su kıtlığı nedeniyle ülkelerin büyüme hızlarında yüzde 6’ya varan düşüşlerin görülebileceği belirtiliyor.
Rapora göre son 20 yılda 1,43 milyar kişi kuraklıktan, en az 1,65 milyar kişi ise sellerden olumsuz etkilendi. 2030 yılına kadar 180 milyon kişinin daha doğrudan sellerden etkileneceği tahmin ediliyor.
Suyu depolamak için adım atan toplumlar daha sağlam olacak
Aşırı iklim olaylarının yanı sıra değişken ve öngörülemez hale gelen yağışlar şehirlerde güvenli su teminini zorlaştırıyor, tarımsal üretimi azaltıyor ve yatırımcıları caydırıyor.
Su depolamanın üç ana faydası vardır: su mevcudiyetini iyileştirmek, sellerin etkilerini azaltmak ve elektrik, ulaşım ve diğerlerini desteklemek için su akışını düzenlemek.
Öte yandan rapora göre, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında su depolama saf elektrik üretmek için de kullanılabilir. Önümüzdeki yıllarda suyu depolamak için adım atan toplumların daha istikrarlı ve güçlü olması beklenmektedir.
Mevcut yaklaşımları değiştirmek için bir çağrı
Rapora göre dünya nüfusunun daha fazla depolamaya ihtiyacı olmasına rağmen düşen tatlı su depolama hacmi küresel bir kriz yaratıyor.
Son 50 yılda dünya nüfusu iki katına çıkarken, sulak alanların ve taşkın yataklarının tahribi ve buzulların erimesi nedeniyle doğal su depolama hacmi yaklaşık 27 trilyon metreküp azaldı.
Gerekli su depolama ölçüsü ile depolanan ölçünün ortasındaki farka karşılık gelen su depolama boşluğu giderek artmaktadır. Rapora göre, bu boşluğu doldurmak için su depolamaya yönelik mevcut yaklaşımların değişmesi gerekiyor.
İklimle ilgili felaketlerin etkisini azaltabilecek ve su depolama açığını kapatabilecek sağlam, sürdürülebilir çözümler sunan rapor, ülkelere depolama kapasitelerini artırmak için verimli yaklaşımlar aramalarını tavsiye ediyor.